BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, June 7, 2009

->>KHUTBAH TERAKHIR RASULULLAH SAW

Khutbah ini disampaikan pada 9 Zulhijjah Tahun 10 Hijriyyah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.


Wahai manusia,dengarlah baik2 apa yg hendak ku katakan.

Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata2ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang2 yg tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap org Muslim sebagai amanah yg suci.Kembalikan harta yg diamanahkan kpd kamu kepada pemiliknya yg berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar org lain tidak menyakiti kamu pula.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menenmui Tuhan kamu,dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yg melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dia telah berputus asa utk menyesatkan kamu dalam perkara2 besar,maka berjaga2lah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara2 kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak ke atas para isteri kamu,mereka juga mempunyai hak ke atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu,maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dlm suasana kasih sayang.Layanilah wanita2 kamu dgn baik & berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembnatu kamu yg setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan org yg tidak kamu sukai ke dlm rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia,dengarlah bersungguh2 kata2ku ini,sembahlah Allah,dirikanlah sembahyang lima kali sehari,berpuasalah di bulan Ramadhan dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjankanlah inbadah Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yg lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yg lebih mulia dari yg lainnya kecuali yg bertaqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari utk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yg telah kamu kerjakan.Oleh itu awasilah agar jangan sekali2 kamu terkeluar dr landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi dan Rasul yg akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dgn betul dan fahamilah kata2ku yg telah aku sampaikan kpd kamu.Sesungguhnya aku tinggalkan kpd kamu 2 perkara,yg sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua2nya,nescaya kamu tidak akan tersesat selama2nya.Itulah AL-QURAN & SUNNAHKU.

Hendaklah org2 yg mendengar ucapanku,menyampikannnya pula kpd org lain,dan hendaklah pula org lain itu menyampaikan pula kpd yg lain.Semoga yg terakhir lebih memahami kata2ku dr mereka yg mendengar terus dariku.Saksikanlah Ya Allah,bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba2-Mu.

0 comments: